Ak vás trápi to, že chladničku, ktorá je napáchnutá potravinami, musíte často umývať, poprípade vám zelenina či ovocie čoskoro splesnivie, vyskúšajte vákuové uchovávanie potravín. Patentovaný vákuový systém predstavuje jeden z najkvalitnejších komerčných spôsobov konzervácie a hygienického skladovanie potravín, ktorý umožňuje uchovať potraviny aj nápoje v domácnosti až päťkrát dlhšie čerstvé než pri bežných metódach skladovania. Navyše s jeho pomocou môžete plánovať jedálniček pre celú rodinu napríklad aj na týždeň dopredu, pretože máte balená hotové jedlá vždy po ruke.
Vo vákuu potraviny neschnú, neprenášajú sa medzi nimi pachy a nedochádza u nich k strate farby či chuti. Vákuum zabraňuje stratám výživných látok a vitamínov, a predovšetkým bráni napadnutiu potravín plesňami a šírenie iných mikroorganizmov. Takáto ochrana potravín sa oplatí nielen v letných mesiacoch. Vákuovanie je ideálne pre uchovanie potravín, ktoré sa rýchlo kazia, alebo sú čuchovo výrazné, ale aj pre nakladanie mäsa pred grilovaním.
Vákuovo zabaleným potravinám (pri izbovej teplote +20/25°C), ako sú chlieb, ryža, orechy, múka, čaj, či káva, sa trvanlivosť predlžuje až trikrát. Trvanlivosť surového mäsa vo vákuu (v chladničke pri teplote +3/+5°C) sa z 2-3 dní predlžuje na 6-9 dní. Trvanlivosť vákuovo zabalenej zeleniny v chladničke sa predlžuje z 1-10 dní na 7-20 dní. Vákuované čerstvé ryby v chladničke si predĺžia svoju trvanlivosť z 1-3 dní na 4-6 dní. V mrazničke pri teplote -18°C/-20°C sa trvanlivosť vákuovo baleného mäsa predlžuje zo 120 dní na 480 dní, pri rybách sa predlžuje z 90 dní na 360 dní. Vákuované ovocie či zelenina si trvanlivosť v mrazničke predlžuje z 300 dní na 720 dní.
Uchovávanie potravín v chladničke | ||
Druh potravín | Bežné skladovanie | Vákuové skladovanie |
Varené potraviny | 2 dni | 10 dní |
Čerstvé mäso | 2 dni | 6 dní |
Varené mäso | 4 – 5 dní | 8 – 10 dní |
Čerstvé ryby | 2 dni | 4 – 5 dní |
Tvrdé syry | 12 – 15 dní | 50 – 55 dní |
Mäkké syry | 5 – 7 dní | 13 – 15 dní |
Čerstvá zelenina | 5 dní | 18 – 20 dní |
Čerstvé bylinky | 2 – 3 dni | 7 – 14 dní |
Praný šalát | 3 dni | 6 – 8 dní |
Čerstvé ovocie | 3 – 7 dní | 8 – 20 dní |
Dezerty | 5 dní | 10 – 15 dní |
Uchovávanie potravín v mrazničke | ||
Druh potravín | Bežné skladovanie | Vákuové skladovanie |
Čerstvé mäso | 6 mesiacov | 18 mesiacov |
Mleté mäso | 4 mesiace | 12 mesiacov |
Hydina | 6 mesiacov | 18 mesiacov |
Ryby | 6 mesiacov | 18 mesiacov |
Čerstvá zelenina | 8 mesiacov | 24 mesiacov |
Hríby | 8 mesiacov | 24 mesiacov |
Bylinky | 3 – 4 mesiacov | 8 – 12 mesiacov |
Pečivo | 6 – 12 mesiacov | 18 mesiacov |
Kávové bôby | 6 – 9 mesiacov | 18 – 27 mesiacov |
V tabuľkách je uvedená len približná doba trvanlivosti, pretože tá závisí na počiatočnom stave, čerstvosti potravín a spôsobu prípravy jedál. Odskúšané skladovanie v chladničke pri +3°C až +5°C a v mrazničke pri -18°C
Ak Vás zaujíma prečo vákuovať? Odpoveď nájdete na tomto odkaze.