Ako skladovať vákuované potraviny?

/ / O Gaggenau, O nás

Ak vás trápi to, že chladničku, ktorá je napáchnutá potravinami, musíte často umývať, poprípade vám zelenina či ovocie čoskoro splesnivie, vyskúšajte vákuové uchovávanie potravín. Patentovaný vákuový systém predstavuje jeden z najkvalitnejších komerčných spôsobov konzervácie a hygienického skladovanie potravín, ktorý umožňuje uchovať potraviny aj nápoje v domácnosti až päťkrát dlhšie čerstvé než pri bežných metódach skladovania. Navyše s jeho pomocou môžete plánovať jedálniček pre celú rodinu napríklad aj na týždeň dopredu, pretože máte balená hotové jedlá vždy po ruke.

Vo vákuu potraviny neschnú, neprenášajú sa medzi nimi pachy a nedochádza u nich k strate farby či chuti. Vákuum zabraňuje stratám výživných látok a vitamínov, a predovšetkým bráni napadnutiu potravín plesňami a šírenie iných mikroorganizmov. Takáto ochrana potravín sa oplatí nielen v letných mesiacoch. Vákuovanie je ideálne pre uchovanie potravín, ktoré sa rýchlo kazia, alebo sú čuchovo výrazné, ale aj pre nakladanie mäsa pred grilovaním.

Vákuovo zabaleným potravinám (pri izbovej teplote +20/25°C), ako sú chlieb, ryža, orechy, múka, čaj, či káva, sa trvanlivosť predlžuje až trikrát. Trvanlivosť surového mäsa vo vákuu (v chladničke pri teplote +3/+5°C) sa z 2-3 dní predlžuje na 6-9 dní. Trvanlivosť vákuovo zabalenej zeleniny v chladničke sa predlžuje z 1-10 dní na 7-20 dní. Vákuované čerstvé ryby v chladničke si predĺžia svoju trvanlivosť z 1-3 dní na 4-6 dní. V mrazničke pri teplote -18°C/-20°C sa trvanlivosť vákuovo baleného mäsa predlžuje zo 120 dní na 480 dní, pri rybách sa predlžuje z 90 dní na 360 dní. Vákuované ovocie či zelenina si trvanlivosť v mrazničke predlžuje z 300 dní na 720 dní.

Uchovávanie potravín v chladničke
Druh potravín Bežné skladovanie Vákuové skladovanie
Varené potraviny 2 dni 10 dní
Čerstvé mäso 2 dni 6 dní
Varené mäso 4 – 5 dní 8 – 10 dní
Čerstvé ryby 2 dni 4 – 5 dní
Tvrdé syry 12 – 15 dní 50 – 55 dní
Mäkké syry 5 – 7 dní 13 – 15 dní
Čerstvá zelenina 5 dní 18 – 20 dní
Čerstvé bylinky 2 – 3 dni 7 – 14 dní
Praný šalát 3 dni 6 – 8 dní
Čerstvé ovocie 3 – 7 dní 8 – 20 dní
Dezerty 5 dní 10 – 15 dní
Uchovávanie potravín v mrazničke
Druh potravín Bežné skladovanie Vákuové skladovanie
Čerstvé mäso 6 mesiacov 18 mesiacov
Mleté mäso 4 mesiace 12 mesiacov
Hydina 6 mesiacov 18 mesiacov
Ryby 6 mesiacov 18 mesiacov
Čerstvá zelenina 8 mesiacov 24 mesiacov
Hríby 8 mesiacov 24 mesiacov
Bylinky 3 – 4 mesiacov 8 – 12 mesiacov
Pečivo 6 – 12 mesiacov 18 mesiacov
Kávové bôby 6 – 9 mesiacov 18 – 27 mesiacov

V tabuľkách je uvedená len približná doba trvanlivosti, pretože tá závisí na počiatočnom stave, čerstvosti potravín a spôsobu prípravy jedál. Odskúšané skladovanie v chladničke pri +3°C až +5°C a v mrazničke pri -18°C 

Ak Vás zaujíma prečo vákuovať? Odpoveď nájdete na tomto odkaze.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *