Inšpirujte sa: Tradičný ražný kysnutý domáci chlieb

/ / Recepty
















Prísady na 1 chlieb cca 30 krajcov

ROZMNOŽENIA KYSNUTÉHO CESTA
50 g kysnutého cesta, od pekára alebo hotového kysnutého cesta
375 g ražnej múky typ 1150
375 ml vlažnej vody

CHLEBOVÉ CESTO:
350 g ražnej múky typ 1150
300 g pšeničnej múky typ 405 alebo 550
2 ČL chlebového korenia, rozdrveného
20 g sušenýc kvasníc
1 PL medu
250 ml vlažnej vody
20 g soli


Kuchynské náčinie
Univerzálny pekáč

Nutričné hodnoty v jednej porcii
KALÓRIE 122 kcal
BIELKOVINY 3 g
TUKY 1 g
SACHARIDY 26 g


TIP
Kysnuté cesto môžeme skladovať v uzavretej sklenenej nádobe v chladničke až 2 týždne. Cesto môžeme nechať kysnúť aj v rúre na pečenie. Na tento účel nastavte druh ohrevu „kysnutie cesta“ a 40°C. Variant orechového chleba: Po prvom vykvasení zamieste do cesta spolu so soľou sj 250 g polovíc alebo celých vlašských orechov.


KROK 1/6
Na rozmnoženie kvasiniek v kvase dajte kvások s ražnou múkou a vlažnou vodou do misky a zamiešajte už deň vopred. Zakrzté cesto odstáť na teplom mieste 24 hodín.

KROK 2/6
Na ďalší deň z kváskovej hmoty odoberte 50 g a odložte na naskorší chlieb. Zvyšnú kváskovú hmotu dajte do misky. Ražnú múku, pšeničnú múku, chlebovú koreniacu zmes, kvasnice a med zamieste s vodou. Mieste tak dlho, až zvnikne hladké cesto. Zakryte cesto a nechajte vykvasiť na teplom mieste 40 minút.

KROK 3/6
Do nakysnutého cesta vmiesime soľ, vytvarujte chlieb položte ho na slabo pomúčený univerzálny pekáč. Ešte raz ho nechajte 30 minút kysnúť.

KROK 4/6
Chlieb pečte podľa uvedených pokynov.
Manuálne nastavenie na spotrebiči: Horúci vzduch 210 °C 15 min.

KROK 5/6
Chlieb pečte podľa uvedených pokynov.
Manuálne nastavenie na spotrebiči: Horúci vzduch 190 °C 60 – 65 min.

KROK 6/6
Hotový chlieb nechajte vychladnúť na kuchynskej mriežke.

Vychutnávajte 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *