Prečo vákuovať potraviny?

/ / O Gaggenau, O nás

Ak vystavíme potraviny vzduchu, zlej teplote, vlhkosti, účinku enzýmov, rastu mikroorganizmov či kontaminovanému hmyzu, dochádza k znehodnoteniu potravín spôsobenými chemickými reakciami. Tento nechcený proces môžeme spomaliť „uložením“ potravín do vákua. Vákuovanie znižuje absolútny tlak vzduchu v obale tak, že odstráni kyslík a prchavé látky. Práve kyslík obsiahnutý vo vzduchu spôsobuje kazenie potravín a kvôli jeho účinkom dochádzka k procesu oxidácie, ktorá zapríčiňuje stratu nutričných hodnôt, chuti a ďalších vlastností potravín. Vákuové balenie predlžuje životnosť mnohých čerstvých potravín tým, že znižuje oxidáciu a zamedzuje bujneniu mikróbov (baktérií a plesní). Čerstvé potraviny však obsahujú veľké množstvo vlhkosti, ktorá podporuje rast mikroorganizmov, ktoré sa môžu množiť za prítomnosti vzduchu alebo aj bez neho. Aby sme zabránili rýchlej skaze týchto potravín, je potrebné, aby boli uchované pri nízkych teplotách.

Prečo-vákuovať-potraviny

Vákuovaciu zásuvku môžete využiť na každodenné skladovanie ovocia, zeleniny, chleba, salámov, syrov, sladkostí, zbytkov navareného jedla, polievok, omáčok, pokrmov na zajtra a iného. Potešte sa usporiadanosti v skrini a chladničke, maximálne využitým priestorom a čerstvým vzduchom, lebo potraviny sú nepriepustne uzavreté. Len vákuovým skladovaním, odčerpaním vzduchu z balenia vytvoríme prostredie, v ktorom je trvanlivosť potravín predĺžená. Všetci, ktorí sme už s vákuovým skladovaním už zoznámili, ich vrelo doporučujeme. 🙂

Takže zhňme si to:

Potraviny zostanú kvalitné a výživné

– Strava zostane čerstvá a je až 5-krát zdravšia

– Potraviny uchránime pred stratou vitamínov, minerálov a arómy

– Môžu byť mrazené, schované v pivnici alebo na polici

– Veľmi vlhké potraviny sa nevysušia, chrumkavé potraviny nezmäknú, suché potraviny (napr. hnedý cukor) nestvrdnú, pretože vzduch sa na ne nedostane

Šetríme čas a peniaze

– Vďaka trvanlivosti je odpadkov kvôli skazenosti potravín menej a taktiež je menej nákupov, lebo môžeme kupovať väčšie balenie, čo je lacnejšie

– Mäso, hydinu a ryby marinujeme rýchlejšie – vákuové skladovanie totiž rozšíri póry potravinám a marináda sa do nich absorbuje rýchlejšie

– Sáčky sú vyrobené z PA/PE fólie, nepriepustného materiálu, ktorý je neutrálny na chuť a vôňu.

1 Comment to “ Prečo vákuovať potraviny?”

  1. […] Ak Vás zaujíma prečo vákuovať? Odpoveď nájdete na tomto odkaze. […]

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *